Αστυπάλαια

Η «πεταλούδα του Αιγαίου», όπως πολλοί την αποκαλούν για το σχήμα της, θα σε κερδίσει με την άγρια ομορφιά και την απλότητά της. Παραλίες που νομίζεις πως δεν έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι, άνθρωποι απλοί και ζεστοί σαν να έρχονται από μία άλλη εποχή που έβγαινες στο δρόμο και έλεγες καλημέρα σε όποιον συναντούσες στη διαδρομή, φαγητό σαν σπιτικό, σαν της μαμάς. Για όλα αυτά η ενέργεια του νησιού είναι διαφορετική και μοναδική.
Αν λοιπόν αναζητάς τη μαγεία της απλότητας, βρες τώρα τα διαθέσιμα δρομολόγια από Πειραιά για Αστυπάλαια στο justferry.gr.
Σίγουρα στις διακοπές σου θα κάνεις μία βόλτα στο Κάστρο (γνωστό σαν «Κάστρο της Αστροπλιάς») . Θα σου θυμίζει Κυκλάδες, αλλά θα είναι Δωδεκάνησα! Η ανηφόρα και τα σκαλιά ίσως σε τρομάξουν λιγάκι, αλλά η μαγική θέα προς τη Χώρα και το απέραντο μπλε του Αιγαίου θα σε ανταμείψει.

Ξεκινώντας από τον Πέρα Γιαλό, το παραδοσιακό λιμάνι της Αστυπάλαιας, θα αντικρίσεις την ολόλευκη Χώρα μέχρι το ενετικό κάστρο. Θα ανηφορίσεις μέχρι να βρεθείς στους ανεμόμυλους που σε υποδέχονται στη Χώρα.
Οι παραλίες του νησιού κρύβουν τη λέξη «ελευθερία» και έχουν μία αναζωογονητική ενέργεια:

  • Βάτσες: Ένας μικρός κόλπος με άμμο και πεντακάθαρα νερά. Είναι οργανωμένη.
  • Μαλτεζάνα: Οργανωμένη παραλία με κρυστάλλινα και ρηχά νερά.
  • Λιβάδι: Βουτιά με θέα Χώρα και water sports!
  • Πλάκες: Ένα κλειστός όρμος με έναν υπέροχο πεντακάθαρο βυθό.
  • Τζανάκια: Κρυστάλλινα νερά και απέραντη ηρεμία. 
  • Καμινάκια : Οργανωμένη παραλία  με πανέμορφα νερά και αλμυρίκια στην άκρη της παραλίας για να απολαύσεις λίγη σκιά.
  • Άγιος Κωνσταντίνος: Αν ρωτήσεις τους ντόπιους θα σου πουν πως είναι η ομορφότερη παραλία.
  • Χρυσή (Ψιλή) Άμμος: Εδώ θα συναντήσεις χρυσή αμμουδιά και ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά.

Extra tip: Πάρε το καραβάκι από Πέρα Γυαλό και επισκέψου τους Κουνούπους και τον Κουτσομύτη. Δύο νησάκια «ενωμένα» με μία λωρίδα παραλίας κάτω από την πεταλούδα. Ένα μαγευτικό τοπίο με απίστευτα καταγάλανα νερά.
Μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς τα τρία σπήλαια του νησιού με πρώτο και καλύτερο Σπηλιά του Δράκου.
Από το νησί δε μπορείς να φύγεις αν δε δοκιμάσεις τα ντόπια τυριά που θα βρεις σε κάθε ταβερνάκι! Το λαμπριανό (γεμιστό κατσίκι), πουγκιά με χλωρή (με τυρί) και τα λαμπροκούλουρα και άλλα πολλά παραδοσιακά πιάτα θα σε κερδίζουν.
*Απαγορεύεται να φύγεις από το νησί αν δεν κάνεις τη βόλτα σου και στα γραφικά χωριά για να ολοκληρώσεις την εμπειρία! Μαλτεζάνα και Βαθύ είναι πρώτα στη λίστα.
*Απαγορεύεται να φύγεις από το νησί αν βρεθείς εκεί Δεκαπενταύγουστο και δεν πας στο πανηγύρι της Παναγίας της Πορταΐτισσας!

Χρήσιμα τηλέφωνα στην Αστυπάλαια:

Λιμεναρχείο Αστυπάλαιας: 2243061208
Αγροτικό Ιατρείο: 2243061222
Δημοτικό Γραφείο Τουρισμού: 2243061412
Φαρμακείο (Πέρα Γιαλός): 2243061444
Αστυνομία: 2243061207
Ταξί Αστυπάλαιας: 2243061204