Ένα ταξίδι στην αγκαλιά των Ιμαλαΐων. Μια εξωτική παρένθεση στην καθημερινότητά μας, με σαφάρι, μυστηριακές εικόνες σε πόλεις-ζωντανά μουσεία, γραφικά χωριά και βουνοκορφές να καθρεπτίζονται σε ήρεμες λίμνες.
Το Νεπάλ, μία χώρα μεταξύ δύο υπερδυνάμεων του πλανήτη είναι αγκαλιασμένη από τα οροπέδια του Θιβέτ και τα μεγάλα ύψη των Ιμαλαΐων στον βορρά και από την απεραντοσύνη της Ινδίας στον νότο.
Πάντα υπήρξε η χώρα-σταυροδρόμι φυλών, πολιτισμών και των δύο μεγάλων θρησκειών της ανατολής: του Ινδουισμού και του Βουδισμού. Η θέση που παραδοσιακά είχε το Νεπάλ ήταν του εμπορικού ενδιάμεσου και του «μείκτη» πολιτισμών και γενετικού υλικού, μιας και χώριζε τις εύφορες πεδιάδες της Ινδίας από τα έρημα οροπέδια του κινέζικου πια Θιβέτ. Τα εδάφη του φιλοξενούσαν μικρά ανταγωνιστικά βασίλεια μακραίωνης ιστορίας, που τα μεσαιωνικά τους ίχνη βρίσκονται τώρα εντονότερα στην κοιλάδα της πρωτεύουσας, στο τρίγωνο δηλαδή των πόλεων Κατμαντού, Πάταν και Μπακταπούρ, μαζί με φυλετικές μειονότητες από τις γύρω περιοχές.
Από τους ανθεκτικούς Σέρπα των χιονισμένων κορυφών, στους σκληροτράχηλους Γκούρκα του Νεπαλέζικου στρατού, και από τους Θιβετιανούς μοναχούς της Μπόντναθ, στους πολυμήχανους εμπόρους Νεγουάρι των πεδιάδων, το Νεπάλ συναπαίρνει με την φυλετική και πολιτιστική του ποικιλία. Το κλίμα του ποικίλει από τροπικό στα σύνορα με την Ινδία, μέχρι αλπικό στις κορυφές των Ιμαλαϊων, χαρίζοντας του τεράστια βιοποικιλότητα και πληθώρα άγριας ζωής, που πουθενά αλλού στον κόσμο δεν βρίσκεται τόσο συγκεντρωμένη.
Με τις τεράστιες αυτές εναλλαγές τοπίου το Νεπάλ έχει πολλά να προσφέρει στους ταξιδιώτες.
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πρωτεύουσα του Νεπάλ, την Κατμαντού, όπου θα φτάσουμε το πρωί της επόμενης ημέρας.
Το Νεπάλ εκτείνεται κατά μήκος της νότιας πλευράς των Ιμαλαΐων και είναι χώρα μεσόγεια, που δεν έχει καμία επαφή με θάλασσα. Η κοιλάδα Κατμαντού, παρά το μυστήριο που την περιβάλει ως απομονωμένη μνημειακή περιοχή των Ιμαλαϊων, είναι ένα μεγάλο αστικό συγκρότημα και ένας εμπορικός κόμβος τριών εκατομμυρίων κατοίκων. Ξεκίνησε από την ομώνυμη πόλη, αλλά μέσα στις δεκαετίες κατέλαβε τα γειτονικά προάστια και τώρα περιλαμβάνει όλες τις ιστορικές πόλεις της περιοχής: την Πάταν, Κιρτιπούρ, την Τίμι και Μπακταπούρ.
Άφιξη στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.
Η μυθική Κοιλάδα της Κατμαντού, είναι το ιστορικό κέντρο του Νεπάλ, εκεί όπου βασίλεια άνθισαν και παρήκμασαν, παλάτια και ναοί κτίστηκαν και ξανακτίστηκαν και η Νεπαλέζικη τέχνη και κουλτούρα αναπτύχθηκαν. Οι τρεις κύριες πόλεις της, η Κατμαντού, η Πατάν και η Μπακταπούρ, έχουν η κάθε μια τους τη δική τους καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική παράδοση, είναι τρία κυριολεκτικά «ζωντανά υπαίθρια μουσεία».
Η πρωτεύουσά του Νεπάλ, η Κατμαντού είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1331 μ. Βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με το Κάιρο και το Μαϊάμι και είναι περίπου 1.500 χλμ. πιο κοντά στον Ισημερινό από τις Άλπεις. Ξεκινάμε λοιπόν την ξενάγησή μας στην πόλη με την πλατεία Ντάρμπαρ, όπου θα δούμε ναούς γεμάτους από παραστάσεις θεοτήτων εκφρασμένους σε όλες τους τις ξύλινες ή πέτρινες επιφάνειες. Ακολουθούν τα ανάκτορα Χάνουμαν Ντόκα, παλαιά έδρα της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, όπου σήμερα χρησιμοποιούνται για διαφορετικές πολιτικές εκδηλώσεις. Κοντά βρίσκεται και το Κουμάρι Μπαχάλ, το παλάτι-κατοικία της “ζωντανής θεάς” Κουμάρι, θεάς-προστάτιδας των βασιλέων. Ο ναός της θέας είναι μάλιστα και ένα από τα (πολλά) μνημεία της UNESCO στο Νεπάλ.
Συνεχίζουμε την ξενάγηση στην Κατμαντού, με τον ναό Σουαγιαμπουνάθ, τον ναό των μαϊμούδων, την πιο αινιγματική βουδιστική στούπα της κοιλάδας. Χτισμένη πάνω σε ένα δασωμένο λόφο, το μνημείο αυτό του 5ου αιώνα με τη χρυσή σπείρα στην κορυφή, είναι το ιερότερο συγκρότημα των βουδιστών του βορείου Νεπάλ. Αποτελείται από μια κεντρική κωδωνόσχημη στούπα και αμέτρητα μικρά και μεγάλα ιερά, απ’ όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την εκπληκτική θέα της κοιλάδας της Κατμαντού.
Στη συνέχεια της ημέρας θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να εξερευνήσουμε την αγορά Ταμέλ πριν την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Πρωινό και συνεχίζουμε την ξενάγηση στην περιοχή. Θα επισκεφθούμε την Πατάν ή Λαλιτπούρ, το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι του αστικού πάζλ μετά την Κατμαντού, λίκνο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής της κοιλάδας. Την ονομάζουν πόλη των εορτών, των αγορών και χειροτεχνιών, αντάξια του ονόματος Λαλιτπούρ που σημαίνει «Πόλη της Ομορφιάς». Παρά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2015, τα μνημεία της έχουν αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. θα δούμε την κεντρική της πλατεία με τα ξύλινα παγοδόσχημα παλάτια και ιερά, καθώς και τους δρόμους με τα μαγαζιά χειροτεχνιών.
Θα δούμε τις καύσεις των νεκρών στην όχθη του ποταμού Μαγκμάτι, έξω από τον ινδουιστικό ναός Πασουπατινάθ (ή Πασπατινάτ). Η είσοδος στο εσωτερικό του ναού επιτρέπεται μόνο στους Ινδουιστές, ωστόσο μπορούμε εξωτερικά να παρατηρήσουμε το τελετουργικό της καύσης των νεκρών και την ευλάβεια των πιστών, καθώς θεωρείται από τους Νεπαλέζους το ίδιο ιερή με το Βαρανάσι για τους Ινδούς.
Θα δούμε επίσης τη βουδιστική στούπα Μπουντνάτ, εδώ όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Βούδα Κασιγιάπ, ένας από τους αρχαιότερους Βούδες. Η στούπα ανακαινίστηκε μόλις το 8ο αιώνα και σε όλη τη διάρκεια των αιώνων αποτελεί σπουδαίο ιερό προσκύνημα για τους Βουδιστές, ιδίως τους Θιβετιανούς πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή Μπόουντα μετά την εισβολή των Κινέζων στο Θιβέτ τη δεκαετία του 1950. Είναι ακόμη ένα μνημείο της UNESCO στο Νεπάλ, ιδιαίτερης πολιτισμικής αλλά και αισθητικής αξίας.
Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Αφήνουμε την Κατμαντού και μπαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο αναχωρούμε από την πρωτεύουσα με προορισμό μας το Εθνικό Πάρκο Τσιτουάν, ένα από τα πλουσιότερα σε άγρια ζωή πάρκα της Ασίας.
Το Τσιτουάν είναι μια περιοχή που διαβρέχεται από τον ποταμό Ναραγιάνι και λόγω πυκνής βλάστησης και ιδιαίτερου μικροκλίματος, φιλοξενεί μια πλειάδα μικρών και μεγάλων άγριων ζώων, που πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα τα βρει κανείς όλα μαζί. Ρινόκεροι και νεροβούβαλοι, ιπποπόταμοι και κροκόδειλοι, ελέφαντες και αιλουροειδή, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη, κάνοντας αυτό το πάρκο διάσημο για τις άριστες συνθήκες θέασης της άγριας ζωής και την ευκολία μετάβασης. Διασχίζοντας τους καταπράσινους λόφους στα σύνορα της προστατευόμενης περιοχής, θα μεταβούμε πρώτα στο ξενοδοχείο μας για να τακτοποιηθούμε.
Στη συνέχεια μας περιμένει μια πρώτη γνωριμία με τη ζούγκλα!
Δείπνο και διανυκτέρευση.
Οι εκπλήξεις μας στη συναρπαστική αυτή χώρα συνεχίζονται. Σειρά έχει σήμερα ένα ολοήμερο σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Τσιτουάν, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος που είμαστε, βρίσκεται το Κάιρο και το Μαϊάμι, αλλά λόγω υψομέτρου και γειτνίασης με τα Ιμαλάια, το κλίμα και το φυσικό τοπίο διαφέρουν. Έχοντας τέσσερεις διακριτές γεωγραφικές και κλιματολογικές ζώνες, από την επίπεδη υποτροπική ζώνη με πολύ χαμηλό υψόμετρο, στην εύκρατη, την υποαλπική και μέχρι την απόκοσμη αλπική ζώνη των παγωμένων κορυφών, το Νεπάλ έχει απίστευτη βιοποικιλότητα. Είδη φυτών και ζώων που βρίσκονται στη ζώνη των τροπικών, συναντώνται με αντίστοιχα που βρίσκονται στις τούνδρες της Ασίας. Εδώ βρίσκονται περισσότερα από 40 είδη μεγάλων ζώων (κροκόδειλοι, ελέφαντες, λεοπαρδάλεις, μαϊμούδες κλπ.) μεταξύ των οποίων και τα σπάνια πια είδη της βασιλικής τίγρης της Βεγγάλης, του κερασφόρου ασιατικού ρινόκερου και της μεγάλης σαύρας της Βεγγάλης, καθώς και περισσότερα από 350 διαφορετικά είδη πουλιών και όλα κάτω από τη σκιά του κόκκινου ροδόδεντρου που είναι και το εθνικό φυτό του Νεπάλ.
Θα απολαύσουμε τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στη φύση και την άγρια ζωή, κάνοντας βαρκάδα με πιρόγες στον ποταμό Rapti, βόλτα με βοϊδάμαξες, βόλτα με ελέφαντα και διαδρομή με τζιπ αλλά και με τα πόδια. Θα διασχίσουμε τον ποταμό Ράπτι, και θα μπούμε στα εδάφη του πάρκου που προστατεύονται από την UNESCO, θα περπατήσουμε με συνοδεία φυλάκων μέσα στην καταπράσινη υποτροπική ζούγκλα και θα προσπαθήσουμε να δούμε όσο περισσότερα είδη άγριων ζώων γίνεται. Αν σε άλλα εθνικά πάρκα του κόσμου, η διαφήμιση είναι μεγαλύτερη από την πραγματικότητα, το εθνικό πάρκο Τσιτουάν κάνει το αντίθετο: δίνει όλο του το μεγαλείο στον επισκέπτη και αφήνει τη φήμη να έλθει μόνη της. Η άγρια ζωή είναι παντού, δυνατή, και πλούσια!
Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό της φυλής Τάρου όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τους κατοίκους της περιοχής και τον τρόπο ζωής τους, ο οποίος παραμένει αναλλοίωτος εδώ και αιώνες. Επιπλέον θα απολαύσουμε παραδοσιακή παράσταση από τη φυλή Τάρου, μία όμορφη απόδοση των μακραίωνων παραδόσεων της φυλής αυτής, που αναγνωρίζεται μάλιστα από το Νεπάλ ως ξεχωριστό έθνος! Δείπνο και διανυκτέρευση.
Πρωινό και αναχώρηση από το Τσιτουάν με κατεύθυνση προς τα δυτικά του Νεπάλ, μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή, με προορισμό το θέρετρο των Ιμαλαΐων, τη γραφική Ποκάρα. Διαφεύγοντας από τον ιστό και τη συμφόρηση των αυτοκινητοδρόμων που πλέκονται γύρω από την κοιλάδα της πρωτεύουσας, θα κινηθούμε κατά μήκος του ποταμού Τρισούλι και έχοντας στα βόρεια τις χιονοσκεπείς κορυφές της οροσειράς Αναπούρνα, θα φτάσουμε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Είναι παραδοσιακά γνωστή για την φυσική της ομορφιά, για τις λίμνες και τα σπήλαια της, για τα γειτονικά χωριά των σκληροτράχηλων Γκούρκας που επανδρώνουν τις επίλεκτες μονάδες στρατού Νεπάλ και Ινδίας και για τα παλιά εμπορικά καραβάνια μεταξύ Ινδίας και Κίνας που έκαναν στάση εδώ. Τώρα όμως είναι γνωστή για την τουριστική της υποδομή, την πολύ καλή αγορά της και την πληθώρα των ορεινών δραστηριοτήτων, όπως trekking, ορειβασίας αλλά και ορειβατικών ομάδων που την έχουν ως βάση για την εξερεύνηση των βόρειων μονοπατιών: αυτών που πηγαίνουν στις κορυφές της Αναπούρνα, αλλά και αυτών που οδηγούν στο βασίλειο του Λο, ή αλλιώς την ημιαυτόνομη περιοχή του Μάστανγκ, κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Θα κλείσουμε τη μέρα μας με μια βαρκάδα στη λίμνη Φέουα, που είναι ο κεντρικός υδάτινος όγκος της πόλης. Η λίμνη Φέουα θα μας προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσουμε το ειδυλλιακό περιβάλλον με την πυκνή βλάστηση και τις βουνοκορφές να καθρεφτίζονται στα γαλήνια νερά της. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Η ανατολή του ηλίου με θέα τις κορυφές της Αναπούρνα είναι μαγευτικό θέαμα και για όσους το επιθυμούν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να θυσιάσουν μερικές ώρες ύπνου μεταβαίνοντας πολύ νωρίς το πρωί στο λόφο Σάρανγκοτ, που είναι το ψηλότερο σημείο στην πόλη, για να απολαύσουν τη θέα της περιοχής και των βουνών και να επιστρέψουν μετά την ανατολή στο ξενοδοχείο για πρωινό.
Μετά το πρωινό μας θα ξεναγηθούμε στην πόλη της Ποκάρα. Θα δούμε ένα ξεχωριστό μνημείο της πόλης το Βίντια Βασίνι (Vindhya Vasini), ένα λευκό θολωτό ιερό αφιερωμένο στη θεά Μπαγκαβάτι ή Μητέρα Θεά, που θεωρείται η σύγχρονη ενσάρκωση της θεάς Σάκτι. Ινδουισμός και Βουδισμός μπλέκονται στο Νεπάλ, μιας και το έδαφος του είναι το σταυροδρόμι βορρά και νότου, της ινδουιστικής Ινδίας και του βουδιστικού Θιβέτ.
Η επόμενη επίσκεψή μας είναι στους καταρράκτες Ντέβι, περισσότερο γνωστοί στους ντόπιους ως Παατάλε Τσάνγκο. Στη γλώσσα τους αυτό σημαίνει «οι καταρράκτες του Κάτω Κόσμου», και μάλλον αυτό περιγράφει πιο γλαφυρά την αίσθηση που δημιουργούν στον επισκέπτη!
Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Ημέρα trekking η σημερινή, και ξεκινάμε με προορισμό την World Peace Pagoda, για μια απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από το σημείο αφετηρίας μας. Διασχίζουμε μία διαδρομή που θα μας αποζημιώσει με πολλούς τρόπους, με τα υπέροχα τοπία, την καθαρή ατμόσφαιρα, τον τελικό μας προορισμό όπου θα δούμε μία πολύ όμορφη βουδιστική παγόδα και για τη γνωριμία μας από πρώτο χέρι με την αμόλυντη νεπαλέζικη φύση.
Όποιος ταξιδιώτης δεν επιθυμεί να συμμετέχει στο σημερινό trekking μπορεί να απολαύσει ελεύθερη ημέρα στην Ποκάρα!
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
Αναχωρούμε από την Ποκάρα και μεταβαίνουμε οδικώς στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας και τακτοποίηση. Διανυκτέρευση.
Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την επίσκεψή μας στο Ναγκαρκότ, γραφικό χωριό που απολαμβάνει εκθαμβωτική θέα στα Ιμαλάια: χτισμένο περίπου στα 2.175 μέτρα βλέπει πολλές από τις υψηλότερες κορυφές των Ιμαλαΐων, όπως τις Σαγκαρνάθα, Μανασλού (8.163 μ.), Γκανές Χιμάλ (7.111 μ.), Λανγκτάνγκ και πολλές άλλες. Η θέα δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια…
Θα δούμε στη συνέχεια τον ινδουιστικό ναό Τσάνγκου Ναραγιάν πριν φτάσουμε στη γειτονική Μπακταπούρ ή Μπαντγκαόν, μία από τις τρεις αρχαίες πρωτεύουσες του Νεπάλ. Ως πιο απομακρυσμένη, διατήρησε τον αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα περισσότερο από την Πάταν και την Κατμαντού και είναι πλουσιότερη σε περίτεχνα διακοσμημένα κτίρια και μεσαιωνικά ιερά. Θα δούμε την κεντρική της πλατεία με τα περίτεχνα ξύλινα ιερά, τη Χρυσή Πύλη των βασιλέων, το παλάτι των Μάλα και βεβαίως την αγορά των κεραμικών και των ξύλινων χειροτεχνιών.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
Αφού πάρουμε πρωινό ξεκινάμε για το χωριό Ντακσινκάλι, από τους πιο σημαντικούς Προσκυνηματικούς προορισμούς στο Νεπάλ. Η ιερότητα της περιοχής για τους ντόπιους έλκει την καταγωγή της από τα πανάρχαια χρόνια, με την επικράτηση των σύγχρονων θρησκειών ωστόσο διατήρησε και διατηρεί την ιδιότητά της, παραμένοντας σπουδαίο προσκύνημα χάρη και στο βουδιστικό μοναστήρι της. Κάθε Τρίτη και Σάββατο μάλιστα, προσκυνητές έρχονται στον ναό του Ντακσινκάλι για να προσευχηθούν και να προσφέρουν τις θυσίες τους στους θεούς (κυρίως κοκόρια και αρσενικά κατσίκια). Στην ευρύτερη περιοχή, όπως και στο χωριό Φαρπίνγκ, τα βουδιστικά ιερά είναι άφθονα, όπως θα διαπιστώσουμε στη διάρκεια της περιήγησής μας.
Επιστρέφοντας στην Κατμαντού μεταβαίνουμε σε νεπαλέζικο εστιατόριο για δείπνο με παραδοσιακούς χορούς!
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας (check-out στις 12:00) και πάμε να γνωρίσουμε την Κιρτιπούρ, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Νεπάλ (ιδρύθηκε τον 11ο αι.), στα νοτιοδυτικά της Κατμαντού. Το όνομά της προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις για την έννοια «Πόλη της Δόξας», κάτι που θα διαπιστώσουμε στη βόλτα μας στην Κιρτιπούρ. Πόλη με ιστορία, με πολιτισμό, με δημοκρατικό πνεύμα (και βαθιά αντιμοναρχική…) αλλά και μακριά από τα πλήθη των επισκεπτών που δε φαίνεται να τη γνωρίζουν.
Επιστροφή στην Κατμαντού και διανυκτέρευση.
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
Σημειώσεις
Αναχώρηση | Τύπος Δωματίου | Κόστος |
22/02/2023 | Double Room | 1.994€ |
Twin Room | 1.994€ | |
Triple Room | 1.994€ | |
Single Room | 2.554€ |
Περιλαμβάνονται:
Δεν Περιλαμβάνονται:
Πτήσεις με την Turkish Airlines:
Διαδρομή | Αριθμός Πτήσης | Αναχώρηση | Άφιξη |
Αθήνα – Κωνσταντινούπολη
22/02/2023 |
ΤΚ 1846 | 21:15 | 23:40 |
Κωνσταντινούπολη – Κατμαντού
23/02/2023 |
ΤΚ 726 | 01:25 | 11:00 |
Κατμαντού – Κωνσταντινούπολη
06/03/2023 |
ΤΚ 727 | 12:30 | 18:20 |
Κωνσταντινούπολη – Αθήνα
06/03/2023 |
ΤΚ 1845 | 19:55 | 20:25 |
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πρωτεύουσα του Νεπάλ, την Κατμαντού, όπου θα φτάσουμε το πρωί της επόμενης ημέρας.
Το Νεπάλ εκτείνεται κατά μήκος της νότιας πλευράς των Ιμαλαΐων και είναι χώρα μεσόγεια, που δεν έχει καμία επαφή με θάλασσα. Η κοιλάδα Κατμαντού, παρά το μυστήριο που την περιβάλει ως απομονωμένη μνημειακή περιοχή των Ιμαλαϊων, είναι ένα μεγάλο αστικό συγκρότημα και ένας εμπορικός κόμβος τριών εκατομμυρίων κατοίκων. Ξεκίνησε από την ομώνυμη πόλη, αλλά μέσα στις δεκαετίες κατέλαβε τα γειτονικά προάστια και τώρα περιλαμβάνει όλες τις ιστορικές πόλεις της περιοχής: την Πάταν, Κιρτιπούρ, την Τίμι και Μπακταπούρ.
Άφιξη στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.
Η μυθική Κοιλάδα της Κατμαντού, είναι το ιστορικό κέντρο του Νεπάλ, εκεί όπου βασίλεια άνθισαν και παρήκμασαν, παλάτια και ναοί κτίστηκαν και ξανακτίστηκαν και η Νεπαλέζικη τέχνη και κουλτούρα αναπτύχθηκαν. Οι τρεις κύριες πόλεις της, η Κατμαντού, η Πατάν και η Μπακταπούρ, έχουν η κάθε μια τους τη δική τους καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική παράδοση, είναι τρία κυριολεκτικά «ζωντανά υπαίθρια μουσεία».
Η πρωτεύουσά του Νεπάλ, η Κατμαντού είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1331 μ. Βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με το Κάιρο και το Μαϊάμι και είναι περίπου 1.500 χλμ. πιο κοντά στον Ισημερινό από τις Άλπεις. Ξεκινάμε λοιπόν την ξενάγησή μας στην πόλη με την πλατεία Ντάρμπαρ, όπου θα δούμε ναούς γεμάτους από παραστάσεις θεοτήτων εκφρασμένους σε όλες τους τις ξύλινες ή πέτρινες επιφάνειες. Ακολουθούν τα ανάκτορα Χάνουμαν Ντόκα, παλαιά έδρα της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, όπου σήμερα χρησιμοποιούνται για διαφορετικές πολιτικές εκδηλώσεις. Κοντά βρίσκεται και το Κουμάρι Μπαχάλ, το παλάτι-κατοικία της “ζωντανής θεάς” Κουμάρι, θεάς-προστάτιδας των βασιλέων. Ο ναός της θέας είναι μάλιστα και ένα από τα (πολλά) μνημεία της UNESCO στο Νεπάλ.
Συνεχίζουμε την ξενάγηση στην Κατμαντού, με τον ναό Σουαγιαμπουνάθ, τον ναό των μαϊμούδων, την πιο αινιγματική βουδιστική στούπα της κοιλάδας. Χτισμένη πάνω σε ένα δασωμένο λόφο, το μνημείο αυτό του 5ου αιώνα με τη χρυσή σπείρα στην κορυφή, είναι το ιερότερο συγκρότημα των βουδιστών του βορείου Νεπάλ. Αποτελείται από μια κεντρική κωδωνόσχημη στούπα και αμέτρητα μικρά και μεγάλα ιερά, απ’ όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την εκπληκτική θέα της κοιλάδας της Κατμαντού.
Στη συνέχεια της ημέρας θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να εξερευνήσουμε την αγορά Ταμέλ πριν την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Πρωινό και συνεχίζουμε την ξενάγηση στην περιοχή. Θα επισκεφθούμε την Πατάν ή Λαλιτπούρ, το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι του αστικού πάζλ μετά την Κατμαντού, λίκνο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής της κοιλάδας. Την ονομάζουν πόλη των εορτών, των αγορών και χειροτεχνιών, αντάξια του ονόματος Λαλιτπούρ που σημαίνει «Πόλη της Ομορφιάς». Παρά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2015, τα μνημεία της έχουν αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. θα δούμε την κεντρική της πλατεία με τα ξύλινα παγοδόσχημα παλάτια και ιερά, καθώς και τους δρόμους με τα μαγαζιά χειροτεχνιών.
Θα δούμε τις καύσεις των νεκρών στην όχθη του ποταμού Μαγκμάτι, έξω από τον ινδουιστικό ναός Πασουπατινάθ (ή Πασπατινάτ). Η είσοδος στο εσωτερικό του ναού επιτρέπεται μόνο στους Ινδουιστές, ωστόσο μπορούμε εξωτερικά να παρατηρήσουμε το τελετουργικό της καύσης των νεκρών και την ευλάβεια των πιστών, καθώς θεωρείται από τους Νεπαλέζους το ίδιο ιερή με το Βαρανάσι για τους Ινδούς.
Θα δούμε επίσης τη βουδιστική στούπα Μπουντνάτ, εδώ όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Βούδα Κασιγιάπ, ένας από τους αρχαιότερους Βούδες. Η στούπα ανακαινίστηκε μόλις το 8ο αιώνα και σε όλη τη διάρκεια των αιώνων αποτελεί σπουδαίο ιερό προσκύνημα για τους Βουδιστές, ιδίως τους Θιβετιανούς πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή Μπόουντα μετά την εισβολή των Κινέζων στο Θιβέτ τη δεκαετία του 1950. Είναι ακόμη ένα μνημείο της UNESCO στο Νεπάλ, ιδιαίτερης πολιτισμικής αλλά και αισθητικής αξίας.
Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Αφήνουμε την Κατμαντού και μπαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο αναχωρούμε από την πρωτεύουσα με προορισμό μας το Εθνικό Πάρκο Τσιτουάν, ένα από τα πλουσιότερα σε άγρια ζωή πάρκα της Ασίας.
Το Τσιτουάν είναι μια περιοχή που διαβρέχεται από τον ποταμό Ναραγιάνι και λόγω πυκνής βλάστησης και ιδιαίτερου μικροκλίματος, φιλοξενεί μια πλειάδα μικρών και μεγάλων άγριων ζώων, που πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα τα βρει κανείς όλα μαζί. Ρινόκεροι και νεροβούβαλοι, ιπποπόταμοι και κροκόδειλοι, ελέφαντες και αιλουροειδή, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη, κάνοντας αυτό το πάρκο διάσημο για τις άριστες συνθήκες θέασης της άγριας ζωής και την ευκολία μετάβασης. Διασχίζοντας τους καταπράσινους λόφους στα σύνορα της προστατευόμενης περιοχής, θα μεταβούμε πρώτα στο ξενοδοχείο μας για να τακτοποιηθούμε.
Στη συνέχεια μας περιμένει μια πρώτη γνωριμία με τη ζούγκλα!
Δείπνο και διανυκτέρευση.
Οι εκπλήξεις μας στη συναρπαστική αυτή χώρα συνεχίζονται. Σειρά έχει σήμερα ένα ολοήμερο σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Τσιτουάν, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος που είμαστε, βρίσκεται το Κάιρο και το Μαϊάμι, αλλά λόγω υψομέτρου και γειτνίασης με τα Ιμαλάια, το κλίμα και το φυσικό τοπίο διαφέρουν. Έχοντας τέσσερεις διακριτές γεωγραφικές και κλιματολογικές ζώνες, από την επίπεδη υποτροπική ζώνη με πολύ χαμηλό υψόμετρο, στην εύκρατη, την υποαλπική και μέχρι την απόκοσμη αλπική ζώνη των παγωμένων κορυφών, το Νεπάλ έχει απίστευτη βιοποικιλότητα. Είδη φυτών και ζώων που βρίσκονται στη ζώνη των τροπικών, συναντώνται με αντίστοιχα που βρίσκονται στις τούνδρες της Ασίας. Εδώ βρίσκονται περισσότερα από 40 είδη μεγάλων ζώων (κροκόδειλοι, ελέφαντες, λεοπαρδάλεις, μαϊμούδες κλπ.) μεταξύ των οποίων και τα σπάνια πια είδη της βασιλικής τίγρης της Βεγγάλης, του κερασφόρου ασιατικού ρινόκερου και της μεγάλης σαύρας της Βεγγάλης, καθώς και περισσότερα από 350 διαφορετικά είδη πουλιών και όλα κάτω από τη σκιά του κόκκινου ροδόδεντρου που είναι και το εθνικό φυτό του Νεπάλ.
Θα απολαύσουμε τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στη φύση και την άγρια ζωή, κάνοντας βαρκάδα με πιρόγες στον ποταμό Rapti, βόλτα με βοϊδάμαξες, βόλτα με ελέφαντα και διαδρομή με τζιπ αλλά και με τα πόδια. Θα διασχίσουμε τον ποταμό Ράπτι, και θα μπούμε στα εδάφη του πάρκου που προστατεύονται από την UNESCO, θα περπατήσουμε με συνοδεία φυλάκων μέσα στην καταπράσινη υποτροπική ζούγκλα και θα προσπαθήσουμε να δούμε όσο περισσότερα είδη άγριων ζώων γίνεται. Αν σε άλλα εθνικά πάρκα του κόσμου, η διαφήμιση είναι μεγαλύτερη από την πραγματικότητα, το εθνικό πάρκο Τσιτουάν κάνει το αντίθετο: δίνει όλο του το μεγαλείο στον επισκέπτη και αφήνει τη φήμη να έλθει μόνη της. Η άγρια ζωή είναι παντού, δυνατή, και πλούσια!
Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό της φυλής Τάρου όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τους κατοίκους της περιοχής και τον τρόπο ζωής τους, ο οποίος παραμένει αναλλοίωτος εδώ και αιώνες. Επιπλέον θα απολαύσουμε παραδοσιακή παράσταση από τη φυλή Τάρου, μία όμορφη απόδοση των μακραίωνων παραδόσεων της φυλής αυτής, που αναγνωρίζεται μάλιστα από το Νεπάλ ως ξεχωριστό έθνος! Δείπνο και διανυκτέρευση.
Πρωινό και αναχώρηση από το Τσιτουάν με κατεύθυνση προς τα δυτικά του Νεπάλ, μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή, με προορισμό το θέρετρο των Ιμαλαΐων, τη γραφική Ποκάρα. Διαφεύγοντας από τον ιστό και τη συμφόρηση των αυτοκινητοδρόμων που πλέκονται γύρω από την κοιλάδα της πρωτεύουσας, θα κινηθούμε κατά μήκος του ποταμού Τρισούλι και έχοντας στα βόρεια τις χιονοσκεπείς κορυφές της οροσειράς Αναπούρνα, θα φτάσουμε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Είναι παραδοσιακά γνωστή για την φυσική της ομορφιά, για τις λίμνες και τα σπήλαια της, για τα γειτονικά χωριά των σκληροτράχηλων Γκούρκας που επανδρώνουν τις επίλεκτες μονάδες στρατού Νεπάλ και Ινδίας και για τα παλιά εμπορικά καραβάνια μεταξύ Ινδίας και Κίνας που έκαναν στάση εδώ. Τώρα όμως είναι γνωστή για την τουριστική της υποδομή, την πολύ καλή αγορά της και την πληθώρα των ορεινών δραστηριοτήτων, όπως trekking, ορειβασίας αλλά και ορειβατικών ομάδων που την έχουν ως βάση για την εξερεύνηση των βόρειων μονοπατιών: αυτών που πηγαίνουν στις κορυφές της Αναπούρνα, αλλά και αυτών που οδηγούν στο βασίλειο του Λο, ή αλλιώς την ημιαυτόνομη περιοχή του Μάστανγκ, κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Θα κλείσουμε τη μέρα μας με μια βαρκάδα στη λίμνη Φέουα, που είναι ο κεντρικός υδάτινος όγκος της πόλης. Η λίμνη Φέουα θα μας προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσουμε το ειδυλλιακό περιβάλλον με την πυκνή βλάστηση και τις βουνοκορφές να καθρεφτίζονται στα γαλήνια νερά της. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Η ανατολή του ηλίου με θέα τις κορυφές της Αναπούρνα είναι μαγευτικό θέαμα και για όσους το επιθυμούν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να θυσιάσουν μερικές ώρες ύπνου μεταβαίνοντας πολύ νωρίς το πρωί στο λόφο Σάρανγκοτ, που είναι το ψηλότερο σημείο στην πόλη, για να απολαύσουν τη θέα της περιοχής και των βουνών και να επιστρέψουν μετά την ανατολή στο ξενοδοχείο για πρωινό.
Μετά το πρωινό μας θα ξεναγηθούμε στην πόλη της Ποκάρα. Θα δούμε ένα ξεχωριστό μνημείο της πόλης το Βίντια Βασίνι (Vindhya Vasini), ένα λευκό θολωτό ιερό αφιερωμένο στη θεά Μπαγκαβάτι ή Μητέρα Θεά, που θεωρείται η σύγχρονη ενσάρκωση της θεάς Σάκτι. Ινδουισμός και Βουδισμός μπλέκονται στο Νεπάλ, μιας και το έδαφος του είναι το σταυροδρόμι βορρά και νότου, της ινδουιστικής Ινδίας και του βουδιστικού Θιβέτ.
Η επόμενη επίσκεψή μας είναι στους καταρράκτες Ντέβι, περισσότερο γνωστοί στους ντόπιους ως Παατάλε Τσάνγκο. Στη γλώσσα τους αυτό σημαίνει «οι καταρράκτες του Κάτω Κόσμου», και μάλλον αυτό περιγράφει πιο γλαφυρά την αίσθηση που δημιουργούν στον επισκέπτη!
Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Ημέρα trekking η σημερινή, και ξεκινάμε με προορισμό την World Peace Pagoda, για μια απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από το σημείο αφετηρίας μας. Διασχίζουμε μία διαδρομή που θα μας αποζημιώσει με πολλούς τρόπους, με τα υπέροχα τοπία, την καθαρή ατμόσφαιρα, τον τελικό μας προορισμό όπου θα δούμε μία πολύ όμορφη βουδιστική παγόδα και για τη γνωριμία μας από πρώτο χέρι με την αμόλυντη νεπαλέζικη φύση.
Όποιος ταξιδιώτης δεν επιθυμεί να συμμετέχει στο σημερινό trekking μπορεί να απολαύσει ελεύθερη ημέρα στην Ποκάρα!
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
Αναχωρούμε από την Ποκάρα και μεταβαίνουμε οδικώς στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας και τακτοποίηση. Διανυκτέρευση.
Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την επίσκεψή μας στο Ναγκαρκότ, γραφικό χωριό που απολαμβάνει εκθαμβωτική θέα στα Ιμαλάια: χτισμένο περίπου στα 2.175 μέτρα βλέπει πολλές από τις υψηλότερες κορυφές των Ιμαλαΐων, όπως τις Σαγκαρνάθα, Μανασλού (8.163 μ.), Γκανές Χιμάλ (7.111 μ.), Λανγκτάνγκ και πολλές άλλες. Η θέα δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια…
Θα δούμε στη συνέχεια τον ινδουιστικό ναό Τσάνγκου Ναραγιάν πριν φτάσουμε στη γειτονική Μπακταπούρ ή Μπαντγκαόν, μία από τις τρεις αρχαίες πρωτεύουσες του Νεπάλ. Ως πιο απομακρυσμένη, διατήρησε τον αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα περισσότερο από την Πάταν και την Κατμαντού και είναι πλουσιότερη σε περίτεχνα διακοσμημένα κτίρια και μεσαιωνικά ιερά. Θα δούμε την κεντρική της πλατεία με τα περίτεχνα ξύλινα ιερά, τη Χρυσή Πύλη των βασιλέων, το παλάτι των Μάλα και βεβαίως την αγορά των κεραμικών και των ξύλινων χειροτεχνιών.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
Αφού πάρουμε πρωινό ξεκινάμε για το χωριό Ντακσινκάλι, από τους πιο σημαντικούς Προσκυνηματικούς προορισμούς στο Νεπάλ. Η ιερότητα της περιοχής για τους ντόπιους έλκει την καταγωγή της από τα πανάρχαια χρόνια, με την επικράτηση των σύγχρονων θρησκειών ωστόσο διατήρησε και διατηρεί την ιδιότητά της, παραμένοντας σπουδαίο προσκύνημα χάρη και στο βουδιστικό μοναστήρι της. Κάθε Τρίτη και Σάββατο μάλιστα, προσκυνητές έρχονται στον ναό του Ντακσινκάλι για να προσευχηθούν και να προσφέρουν τις θυσίες τους στους θεούς (κυρίως κοκόρια και αρσενικά κατσίκια). Στην ευρύτερη περιοχή, όπως και στο χωριό Φαρπίνγκ, τα βουδιστικά ιερά είναι άφθονα, όπως θα διαπιστώσουμε στη διάρκεια της περιήγησής μας.
Επιστρέφοντας στην Κατμαντού μεταβαίνουμε σε νεπαλέζικο εστιατόριο για δείπνο με παραδοσιακούς χορούς!
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας (check-out στις 12:00) και πάμε να γνωρίσουμε την Κιρτιπούρ, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Νεπάλ (ιδρύθηκε τον 11ο αι.), στα νοτιοδυτικά της Κατμαντού. Το όνομά της προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις για την έννοια «Πόλη της Δόξας», κάτι που θα διαπιστώσουμε στη βόλτα μας στην Κιρτιπούρ. Πόλη με ιστορία, με πολιτισμό, με δημοκρατικό πνεύμα (και βαθιά αντιμοναρχική…) αλλά και μακριά από τα πλήθη των επισκεπτών που δε φαίνεται να τη γνωρίζουν.
Επιστροφή στην Κατμαντού και διανυκτέρευση.
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
Σημειώσεις
Αναχώρηση | Τύπος Δωματίου | Κόστος |
22/02/2023 | Double Room | 1.994€ |
Twin Room | 1.994€ | |
Triple Room | 1.994€ | |
Single Room | 2.554€ |
Περιλαμβάνονται:
Δεν Περιλαμβάνονται:
Πτήσεις με την Turkish Airlines:
Διαδρομή | Αριθμός Πτήσης | Αναχώρηση | Άφιξη |
Αθήνα – Κωνσταντινούπολη
22/02/2023 |
ΤΚ 1846 | 21:15 | 23:40 |
Κωνσταντινούπολη – Κατμαντού
23/02/2023 |
ΤΚ 726 | 01:25 | 11:00 |
Κατμαντού – Κωνσταντινούπολη
06/03/2023 |
ΤΚ 727 | 12:30 | 18:20 |
Κωνσταντινούπολη – Αθήνα
06/03/2023 |
ΤΚ 1845 | 19:55 | 20:25 |
Κάνε εγγραφή και μάθε πρώτος για νέους προορισμούς!
Κάνε εγγραφή και μάθε πρώτος για νέους προορισμούς!